tirsdag den 23. september 2008

FamilySearch

Mange som laver slægtsforskning bruger familysearch til at finde sine aner. Det kan være lidt udoverskueligt at bruge siden, hvis det er første gang man bruger den.

Her er en lille brugsanvisning på hvordan siden anvendes:

Inden man starter sin søgning, skal man have navn, evt. en fødelsesdag, måske også en fornemmelse om hvor henne i landet/verden vi er.

Det kan evt. være en fordel at printe dette ud, så man har det liggende på bordet samtidig med at man laver en søgning i familysearch.

1. Søgning efter aner

Åben FS http://www.familysearch.org/

Klik på: SEARCH

I kolonne tv. vælges: All Resources

Udfyld: First Name (Fornavn), Last Name (Efternavn) og Country (Land), Denmark i rullemenu.
Der kan blot anvendes små bogstaver.

Ved kvinders efternavne skal der kun indtastes første del af efternavnet. Resten sørger FS automatisk for, f.eks.: Kirsten Nielsdatter, hvor der kun indtastes Niels.

Klik på: Search

I rød boks th. fremgår det, at der er fundet f.eks. x antal IGI (International Genealgical Index), VRI (Vital Records Index) m.fl. filer. Afprøv dem alle for at se om der er bid.

Her gennemgås IGI/Denmark, som normalt giver mest og bedst resultat.

Klik på IGI/Denmark

Der fremkommer nu søgte navn i hele Danmark.

For at indsnævre og begrænse resultat søgningen, klik på (refine search) i øverste højre hjørne.
Det er her muligt i rullemenu at vægle County (Amt). F.eks. Holbaek.

Klik på: Search

Såfremt sognet er kendt, kan det evt. findes her. Der kommer evt. over 200 muligheder frem. Er søgte person ikke at finde på første side, så klik på Next forneden t.v. for næste sides visning.

Såfremt man kender fødselsåret, så klik igen på (refine search) og indtast fra rullemenu: Birth/Christening (Fødsel/Dåb), Year (År) og Year Range (Årspænd). Er man sikker på året vælges Exact year.

Klik på: Search

Nu er det lettere at overskue, om der er gevinst. Klik på fundne person.

Udskriv den fundne fil og indtast alle oplysninger i slægtsprogrammet. Husk også at notere Batch og Film numret og hvilken index de er fra (IGI eller VRI), så er filen let senere at finde igen og kan evt. bruges til søgning af søskende eller andre personer i samme sogn.

I den fundne fil klik på Family ude til højre. Er man heldig kan hele den pågældende familie komme frem, forældre og alle børnene. Klik også på Pedigree, så vises et familietræ. Ved alle navne m.v. med streg under, kan der klikkes på for åbning af flere info.

2. Søgning efter børn

Der søges igen i IGI

I kolonne tv. Klik på: ”International Genealogical Index”

Indtast farens og moderens navne i bokse øverst til højre, og kun Region (Denmark), Country (Denmark) og County (Amt).

Klik på: Search

Der kommer evt. nu mange børn frem, hvor mange er ens, men indtastede data varierer.

Der kan også søges i Vital Records Index (VRI) på tilsvarende måde, men med den fordel at det også er muligt at indtaste byens navn (City/Town). Der er dog ikke ret tit positivt resultat her i VRI.
Bedst resultat fås såfremt man har et VRI Batch nr.

3. Søgning efter søskende

Indtast et kendt barns navn i IGI > Event: Birth/Christening > Year: Ca. fødselsår > Year Range: + or – 2 years > Region: Denmark > Country: Denmark > County: Amt.

Notér fra evt. fundne data i IGI, Batch eller Film nr. og søg i samme index øvrige børn med fundne nr., indtast her kun efternavn > Region: Denmark > Country: Denmark > County: Amt.

Under første søgning uden brug af Batch eller Film nr. kan der evt. fremkomme flere resultater med samme kendt barn. Afprøv i hver enkelt ud til højre Family, hvor der er mulighed for at få hele den pågældende familie frem med både forældre og alle søskende.

4. Vielsesdata

Skøn vielsesdato ud fra yngste ægtefælle > IGI > Begge ægtefællers navne > Event: Marriage > Year: Anføre alder på ca. 25 år > Year Range: + or – 5 years (20- 30 år)> Region: Denmark > Country: Denmark > County: Amt. Kommer der for mange resultater, ændre søgte alder til 22 år og Year Range: + or – 2 years (20 – 24 år).

5. Søgning i Vital Records Index med angivelse af sogn og amt

Går man direkte ind i Vital Record Index, kan man se hvilke lande, amter og sogne, der er indtastet kirkebøger fra. Her har jeg valgt, Danmark, Sorø og Kindertofte sogn, når det er valgt, skal der indskrives ét fornavn, for at siden lukker op, skriv et lille navn som f.eks. Jens, det navn findes næsten alle steder i Skandinavien.

Klik derefter på Search. Nu får du en liste over alle de Jens’er der er i Kindertofte sogn, men det var jo ikke det vi skulle bruge. Klik derfor på en tilfældig person , som her på nr. 26, Jens Jensen fra 1767. så kommer hans data frem, og nederst under Source Information, kommer Batch Number, her kan du i dette tilfælde se, at alle kirkebøgerne fra Kindertofte sogn fra 1756-1858 er indtastede.

Klikker du nu på Batch Number kommer et nyt skema frem og her får du 2 muligheder:

1. Skriv intet navn ind, gå direkte videre ved at klikke på Search igen (Batch nr. er tilføjet automatisk). Nu får du en lang liste over alle de indførsler der er i den pågældende kirkebog, opført i alfabetisk orden.

2. Bliver det for mange, ønsker du kun bestemte navne, kan du indtaste et bestemt efternavn, eller en enkelt person, du kan også søge på et forældrepar og se hvilke børn de har fået i det pågældende sogn . Jeg har i USA set, der findes Vital Records fra mange centraleuropæiske lande, disse kan købes på CD'er derovre. Så de skal nok komme på nettet også. I dette tilfælde valgte jeg data fra en dåb, vælger man i stedet data fra en vielse, får man en oversigt over alle de vielser, der er i den pågældende kirkebog. Vær opmærksom på at der kan være flere årgange af kirkebøger fra samme sogn, i det her viste eksempel 1756-1858.

6. Søgning på efternavn, land og batchnr.

(kan bruges når du ikke ved, hvor personen er døbt/viet – det er ikke sikkert, at du får et hit under Vital Records Index, da det er et begrænset antal sogne, der er indtastet der – men du kan jo være heldig)

Klik på SEARCH

Klik på Vital Records Index i venstremenuen

Udfyld kun efternavn og land og klik på Search

På flg. side Vælg en relevant person og klik på personens navn

(I mit eksempel har jeg søgt på efternavnet Gude og Danmark, og får 49 hits. Jeg vælger en person, nr. 7 Anders Peder Gude døbt 1850 i Strøby, Præstø amt)

På flg. side kan du se

Batch nr.

Hvilken periode den pågældende kirkebog dækker
(i mit eksempel kirkebogen i Strøby 1846-1876)
Film nr.*
Collection detail*

Klik på Batch nr.

Klik på Search - bemærk, at der ikke skal udfyldes noget på denne side (batch-nr. er blevet indsat automatisk)

Du får nu afskriften af den pågældende kirkebog, med personerne indført i alfabetisk orden efter efternavn. Og du kan nu vælge enten at gå alle siderne igennem, eller straks gå til det efternavn, du søger. Der er kun afskrevet de grundlæggende informationer vedr. dåb og vielse – altså ingen oplysninger om faddere, forlovere m.v.

* kan du klikke på for yderligere informationer om kilden

Du kan også vælge at søge på både fornavn og efternavn:

En søgning på f.eks. Hans Andresen, Danmark giver også Hans Andersen/Andreasen/Andersson m.fl. – hvis du kun ønsker hits med efternavnet Andresen, skal du sætte checkmærke ved ”Use exact spelling”.

Ingen kommentarer: